IDENTIFIKOHU

“Nepunesit Civil” ne kuptim te ketij ligji jane ata nepunes te institucioneve te administrates publike te nivelit qendror apo vendor, te cilet ushtrojne autoritetin publik, ne detyra te natyres drejtuese, organizuese, mbikqyrese apo ekzekutuese, percaktuar sipas nenit 11 te ligjit te Statusit te Nepunesit Civil

Hyr Trajnime Pyetje per Trajnim Regjistrohuni
Regjistrohu/Profil  
Albanian English

 

Në 14 shkurt u zhvillua ceremonia e shpalljes së 15 kandidatëve fitues të projektit të Bashkimit Europian ¨Skema e Bursave për Nëpunësit e Rinj Civilë¨. Projekti mbështet reformën në shërbimin civil në ngritjen e një sistemi profesional, të pavarur dhe të bazuar në meritë në përputhje me standardet evropiane. Aktiviteti u zhvillua në ambientet e COD (Center For Openness and Dialogue) në Kryeministri.

Pjesë  e kësaj ceremonie ishin Zëvendëskryeministrja e Shqipërisë, znj. Senida Mesi, Ambasadorja e Bashkimit Europian në Shqipëri, znj. Romana Vlahutin, Ambasadorja e Republikës së Francës, znj. Christina Vasak, Drejtori i Administratës Publike, znj. Albana Koçiu, si dhe Drejtori i Shkollës Shqiptare të Administratës Publike, z. Fatmir Demneri etj.  

Drejtori i Departamentit të Administratës Publike, znj. Albana Koçiu, gjatë fjalës së saj përshëndetëse vuri theksin tek trajnimi dhe forcimi i kapaciteteve të punonjësve publik në shërbim të qytetarëve, ku gjatë viteve të fundit, nëpunësit civilë kanë patur në dispozicion një sërë mekanizma, për të garantuar jo vetëm profesionalizmin, meritokracinë, aftësimin e tyre për t´i shërbyer qytetarëve, por edhe mundësinë për të ruajtur të drejtat e tyre për të zhvilluar karrierën brenda administratës publike.

Duke vlerësuar projektin si një eksperiencë të jashtëzakonshme ku nëpunësit civilë kur të kthehen në vendin e tyre të punës do të kenë mundësi të zhvillojnë më tej njohuritë e fituara, znj. Koçiu shprehu kënaqësinë se 10 prej 15 fituesve të projektit janë pjesë e administratës publike falë procedurave rekrutuese që Departamenti i Administratës Publike ka kryer katër vitet e fundit.

¨Secili nga fituesit ka nënshkruar një kontratë, ata do të kthehen sërish aty ku ishin, ku do të kenë mundësi që njohuritë e përfituara nga ky projekt t´i vënë në praktikë në institucionin ku punojnë. Këta nëpunës civilë shkojnë dhe marrin praktikë pikërisht në ato vende ku ju intereson, vend i ngjashëm me vendin e punës që ata kanë në administratën publike shqiptare. Mund të përmend procese të tilla si: hartimi i kuadrit rregullator, legjislativ, i proceseve të tjera si ai i politikave, i monitorimit të strategjive dhe proceseve të integrimit etj¨- përfundoi fjalën e saj znj. Koçiu.

Projekti përfshin një program katër mujor trajnimi në Francë, Luksemburg dhe Bruksel. Përfituesit kryesorë të projektit janë Departamenti i Administratës Publike, Shkolla Shqiptare e Administratës Publike dhe Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme.

Në përfundim të projektit të parë pilot, synohet hartimi i një programi afatgjatë, ku çdo vit një numër i caktuar nëpunësish të kenë mundësinë për t´u trajnuar jashtë vendit dhe për të shkëmbyer eksperiencat me administratat shtetërore të vendeve anëtare të Bashkimit Europian.